Makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym.
Pomysł na obiad,  Słodkości

Słodki obiad: makaron z truskawkami i jogurtem

Obiad na słodko? Tak, o tej porze roku to nawet obowiązkowe danie. Mam na myśli pyszny makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym.

Klasyka o tej porze roku – makaron polany słodkim sosem, a u mnie z dodatkiem truskawek pokrojonych na kawałki. Podwójnie truskawkowe pyszności:) Danie idealne dla dzieci, ale dorosłym też zasmakują, szczególnie w upalne dni, no bo kto nie lubi truskawek. Koniecznie do zrobienia teraz, puki są jeszcze świeże owoce – wiadomo ze świeżymy najlepiej, ale jest też sposób, aby cieszyć się smakiem słodkich truskawek cały rok. Wystarczy zamrozić porcję zmiksowanych owoców, a gdy przyjdzie ochota na ten pyszny sos, rozmrozić truskawki, dodać pozostałe składniki i mamy na talerzu smak lata przez cały rok 🙂

Makaron z truskawkami i jogurtem.
Makaron z truskawkami fit.

Makaron z truskawkami i jogurtem

Składniki:
  • 300g makaronu
  • 400g świeżych truskawek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ksylitol (do smaku – około 2 łyżek)
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Truskawki umyć i pokroić na kawałki. Kilka pokrojonym truskawek odłożyć, aby na koniec dodać je do gotowego dania, pozostałe zmiksować na gładki mus. Dodać jogurt naturalny, posmakować i dosłodzić do smaku (jeśli truskawki są bardzo słodkie wcale nie trzeba dodawać słodziwa), wymieszać.
  3. Nałożyć porcję makaronu na talerz, polać sosem truskawkowym i dodać pokrojone na kawałki truskawki i listek mięty do ozdoby.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na makaron z truskawkami, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *