Syrop z ccebuli, czosnku i miodu.
Zdrowie

Syrop z cebuli, cytryny i miodu – domowy sposób na przeziębienie

Przyszła jesień i oprócz pięknych kolorów, czerwonych i żółtych liści, kasztanów, wspaniałych dyń przyniosła również znaczne ochłodzenie. Sezon chorobowy uważam za rozpoczęty, więc dziś syrop z cebuli, cytryny i miodu.

Poniższe treści – przedstawione na stronie nie stanowią porad czy wskazówek specjalistycznych dotyczących leczenia – w przypadku problemów zdrowotnych skontaktuj się z lekarzem.

Syrop z cebuli znany jest już od dawna jako domowy sposób w walce z przeziębieniem. ( W przypadku podawania syropu dzieciom oraz ustalenia dawkowania najlepiej zasięgnąć porady lekarza, najlepiej pediatry, który zna Twoje dziecko).

Proporcje podanych składników można zmienić, zgodnie z upodobaniem, np. dodać więcej miodu, aby syrop był bardziej słodki lub cytryny żeby nadać mu więcej kwaskowatości.

Syropu nie należy robić w większych ilościach, gdyż szybko się psuje. Lepiej przygotować mniejszą ilość syropu, wypić i jeśli jest potrzeba zrobić kolejną porcję.

Syrop z cebuli, czosnku i miodu właściwości.
Syrop z czosnku, cytryny i miod.

Syrop z cebuli, cytryny i miodu

Składniki:
  • 3 średnie cebule
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki miodu (najlepszy lipowy)
  • 3 ząbki czosnku
  • ewentualnie: kawałek imbiru
Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć prze praskę. Jeśli dodajemy imbir, zatrzeć go na tarce o drobnych oczkach.
  2. Składniki włożyć do słoika, dodać miód, wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać. Następnie słoik dokładnie zakręcić i odstawić syrop w ciepłe miejsce, do czasu, aż cebula zacznie puszczać sok. Następnie syrop przechowywać w lodówce.

Smacznego i zdrowia !

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *