
Syrop z cebuli, cytryny i miodu – domowy sposób na przeziębienie
Przyszła jesień i oprócz pięknych kolorów, czerwonych i żółtych liści, kasztanów, wspaniałych dyń przyniosła również znaczne ochłodzenie. Sezon chorobowy uważam za rozpoczęty, więc dziś syrop z cebuli, cytryny i miodu.
Poniższe treści – przedstawione na stronie nie stanowią porad czy wskazówek specjalistycznych dotyczących leczenia – w przypadku problemów zdrowotnych skontaktuj się z lekarzem.
Syrop z cebuli znany jest już od dawna jako domowy sposób w walce z przeziębieniem. ( W przypadku podawania syropu dzieciom oraz ustalenia dawkowania najlepiej zasięgnąć porady lekarza, najlepiej pediatry, który zna Twoje dziecko).
Proporcje podanych składników można zmienić, zgodnie z upodobaniem, np. dodać więcej miodu, aby syrop był bardziej słodki lub cytryny żeby nadać mu więcej kwaskowatości.
Syropu nie należy robić w większych ilościach, gdyż szybko się psuje. Lepiej przygotować mniejszą ilość syropu, wypić i jeśli jest potrzeba zrobić kolejną porcję.


Syrop z cebuli, cytryny i miodu
Składniki:
- 3 średnie cebule
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szklanki miodu (najlepszy lipowy)
- 3 ząbki czosnku
- ewentualnie: kawałek imbiru
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć prze praskę. Jeśli dodajemy imbir, zatrzeć go na tarce o drobnych oczkach.
- Składniki włożyć do słoika, dodać miód, wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać. Następnie słoik dokładnie zakręcić i odstawić syrop w ciepłe miejsce, do czasu, aż cebula zacznie puszczać sok. Następnie syrop przechowywać w lodówce.
Smacznego i zdrowia !
Zobacz również

Czekoladowy deser z tapioki
19 sierpnia 2020
Domowy sok à la kubuś – marchew – banan – maliny
17 września 2018
2 komentarze
coosure
Typowy domowy sposób na walkę z przeziębieniem. Ja bardzo szanuję bo do tej pory stosuje takie rzeczy i działają lepiej niż wszystkie tabletki, syropy itd.
Magda
To na pewno przydatny sposób na wzmocnienie organizmu jesienią i zimą 🙂