
Syrop z cebuli, cytryny i miodu – domowy sposób na przeziębienie
Przyszła jesień i oprócz pięknych kolorów, czerwonych i żółtych liści, kasztanów, wspaniałych dyń przyniosła również znaczne ochłodzenie. Sezon chorobowy uważam za rozpoczęty, więc dziś syrop z cebuli, cytryny i miodu.
Syrop z cebuli znany jest już od dawna jako domowy sposób w walce z przeziębieniem. Podawać go można zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Proporcje podanych składników można zmienić, zgodnie z upodobaniem, np. dodać więcej miodu, aby syrop był bardziej słodki lub cytryny żeby nadać mu więcej kwaskowatości.
Syropu nie należy robić w większych ilościach, gdyż szybko się psuje. Lepiej przygotować mniejszą ilość syropu, wypić i jeśli jest potrzeba zrobić kolejną porcję.
Swoim dzieciom podaję raz lub dwa razy dziennie po jednej łyżce syropu, a sama wypijam go trochę więcej, tzn. około 4-5 łyżek syropu na dzień. Jeśli Twoje dziecko jest małe i nie wiesz czy możesz już mu podać takie domowe lekarstwo i warto zasięgnąć rady lekarza, najlepiej pediatry, który zna dziecko.


Syrop z cebuli, cytryny i miodu
Składniki:
- 3 średnie cebule
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szklanki miodu (najlepszy lipowy)
- 3 ząbki czosnku
- ewentualnie: kawałek imbiru
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć prze praskę. Jeśli dodajemy imbir, zatrzeć go na tarce o drobnych oczkach.
- Składniki włożyć do słoika, dodać miód, wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać. Następnie słoik dokładnie zakręcić i odstawić syrop w ciepłe miejsce, do czasu, aż cebula zacznie puszczać sok. Następnie po około 24 godzinach syrop przestawić do lodówki.
Smacznego i zdrowia !
Może Ci się spodobać

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej
15 maja 2020
Domowy kisiel truskawkowy
13 października 2018
komentarze 2
coosure
Typowy domowy sposób na walkę z przeziębieniem. Ja bardzo szanuję bo do tej pory stosuje takie rzeczy i działają lepiej niż wszystkie tabletki, syropy itd.
Magda
To na pewno przydatny sposób na wzmocnienie organizmu jesienią i zimą 🙂