
Szybki deser z tapioki z brzoskwiniami
Szybki i lekki deser z tapioki, podany z brzoskwiniami i malinami. Proste słodkości z efektem wow 🙂
Dla tych, co nigdy nie jedli tapioki, będzie to naprawdę miłe zaskoczenie. Te małe kulki, przypominające trochę styropian, po ugotowaniu tworzą pyszny pudding. Tapioka chłonie mleko i zmienia się w perłowe koraliki, które zachwycą każdego. Sama tapioka jest bez smaku, ale z dodatkami tworzy spójną, smaczną całość.
Do puddingu z tapioki można dodać również inne owoce np. truskawki, na które sezon zaraz się rozpocznie. Truskawki należy pokroić (tak jak w przepisie brzoskwinie) na kawałki lub zrobić z nich mus i polać ugotowaną tapiokę.
Deser smakuje pysznie i uzależnia, dlatego zachęcam do spróbowania 🙂


Szybki deser z tapioki
Składniki:
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki ziaren tapioki
- 3 brzoskwinie
- kilka malin
- 2 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
- Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Mleko wlać do garnka i zagotować, wsypać tapiokę i ksylitol. Gotować na małym ogniu, około 15-20 minut, co chwilę mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste.
- Do jeszcze ciepłej tapioki dodać brzoskwinie i wymieszać. Następnie przełożyć pudding do pucharków/szklanek ( w trakcie stygnięcia deser jeszcze stężeje).
- Na koniec dodać na wierzch deseru pozostałe brzoskwinie i maliny. Deser schłodzić w lodówce lub podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na deser z tapioki, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
Zobacz również

Makaron z warzywami w sosie sojowym
16 czerwca 2020
Zielone lody na patyku, czyli lody ze szpinakiem i kiwi
22 lipca 2020
2 komentarze
Magda
Deser wygląda przepięknie 🙂
Caffe lazur
Super przepis, na pewno wypróbuje