Szybki deser z tapioki z owocami.
Słodkości

Szybki deser z tapioki z brzoskwiniami

Szybki i lekki deser z tapioki, podany z brzoskwiniami i malinami. Proste słodkości z efektem wow 🙂

Dla tych, co nigdy nie jedli tapioki, będzie to naprawdę miłe zaskoczenie. Te małe kulki, przypominające trochę styropian, po ugotowaniu tworzą pyszny pudding. Tapioka chłonie mleko i zmienia się w perłowe koraliki, które zachwycą każdego. Sama tapioka jest bez smaku, ale z dodatkami tworzy spójną, smaczną całość.

Do puddingu z tapioki można dodać również inne owoce np. truskawki, na które sezon zaraz się rozpocznie. Truskawki należy pokroić (tak jak w przepisie brzoskwinie) na kawałki lub zrobić z nich mus i polać ugotowaną tapiokę.

Deser smakuje pysznie i uzależnia, dlatego zachęcam do spróbowania 🙂

Szybki deser z tapioki.
Szybki deser z tapioki.

Szybki deser z tapioki

Składniki:
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki ziaren tapioki
  • 3 brzoskwinie
  • kilka malin
  • 2 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Mleko wlać do garnka i zagotować, wsypać tapiokę i ksylitol. Gotować na małym ogniu, około 15-20 minut, co chwilę mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste.
  3. Do jeszcze ciepłej tapioki dodać brzoskwinie i wymieszać. Następnie przełożyć pudding do pucharków/szklanek ( w trakcie stygnięcia deser jeszcze stężeje).
  4. Na koniec dodać na wierzch deseru pozostałe brzoskwinie i maliny. Deser schłodzić w lodówce lub podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na deser z tapioki, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *