
Szybki obiad: makaron z ciecierzycą i szpinakiem
Szybkie obiady są najlepsze, szczególnie w wolne dni, więc dziś makaron z ciecierzycą i szpinakiem z dodatkiem suszonych pomidorów.
Prosty w wykonaniu obiad, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. W czasie, gdy makaron się gotuję, na patelni smażymy składniki. Tak właściwie smażymy tylko cebulę, czosnek i szpinak, a pozostałe składniki, czyli ciecierzycę i suszone pomidory dodajemy tylko do podgrzania. Można skorzystać z gotowej już ciecierzycy z puszki, będzie szybciej – ja tak właśnie zrobiłam. Gdy makaron się ugotuje dodajemy go do pozostałych składników na patelni, mieszamy i gotowe. Proste, prawda?


Makaron z ciecierzycą i szpinakiem
Składniki:
- 200g szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 6-8 suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól/pieprz
- 200g makaronu muszelki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do smażącej się cebuli dodać szpinak i nadal smażyć na małym ogniu, aż liście zwiędną. Dodać szklankę ugotowanej ciecierzycy oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Wymieszać całość i chwilę podsmażyć na małym ogniu, tak aby ciecierzyca się podgrzała.
- Na koniec dodać ugotowany makaron, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i już można nakładać porcję makaronu na talerz.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na makaron z ciecierzycą, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
Zobacz również

Ciasteczka owsiane z czarnuszką
19 grudnia 2020
Domowe belriso czekoladowe, czyli mleczny deser ryżowy
18 stycznia 2020
3 komentarze
Patrycja Reszko
Wspaniała kompozycja składników!
Słodko Słodka
Muszę się w końcu przekonać do tej ciecierzycy, danie wygląda przepysznie 🙂
Aneta
Moje jedno z ulubionych połączeń, pysznie!