Makaron z ciecierzycą i szpianakiem.
Pomysł na obiad

Szybki obiad: makaron z ciecierzycą i szpinakiem

Szybkie obiady są najlepsze, szczególnie w wolne dni, więc dziś makaron z ciecierzycą i szpinakiem z dodatkiem suszonych pomidorów.

Prosty w wykonaniu obiad, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. W czasie, gdy makaron się gotuję, na patelni smażymy składniki. Tak właściwie smażymy tylko cebulę, czosnek i szpinak, a pozostałe składniki, czyli ciecierzycę i suszone pomidory dodajemy tylko do podgrzania. Można skorzystać z gotowej już ciecierzycy z puszki, będzie szybciej – ja tak właśnie zrobiłam. Gdy makaron się ugotuje dodajemy go do pozostałych składników na patelni, mieszamy i gotowe. Proste, prawda?

Makaron z ciecierzycą i szpiankiem.
Makaron z ciecierzycą, szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Makaron z ciecierzycą i szpinakiem

Składniki:
  • 200g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól/pieprz
  • 200g makaronu muszelki
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Do smażącej się cebuli dodać szpinak i nadal smażyć na małym ogniu, aż liście zwiędną. Dodać szklankę ugotowanej ciecierzycy oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Wymieszać całość i chwilę podsmażyć na małym ogniu, tak aby ciecierzyca się podgrzała.
  4. Na koniec dodać ugotowany makaron, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i już można nakładać porcję makaronu na talerz.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na makaron z ciecierzycą, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *