Przekąski

Warzywna przekąska i 3 sosy

Warzywa pokrojone w słupki podane w szklankach z sosem na dnie to zdrowa przekąska, idealna na imprezę. Przygotowuję się ją bardzo szybko, podaje na zimno, a kolorowe warzywa pięknie wyglądają na stole.

Warzywa pokrojone w 8-10 cm słupki:

  • papryka czerwona, zielona lub żółta
  • seler naciowy – łodyga
  • ogórek
  • marchewka

Na talerzu można podać również surowe lub blanszowane różyczki kalafiora lub brokuła.

Sosy do warzyw:

Sos koperkowo-czosnkowy

  • 1 jogurt naturalny – 250 ml
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  1. Koperek posiekać i dodać do jogurtu.
  2. Do sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i wymieszać.

Sos tzatziki

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól/pieprz
  1. Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Startego ogórka posolić i zostawić na 10 minut, a następnie odcisnąć.
  3. Wymieszać jogurt z ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą.
  4. Doprawić sos solą i pieprzem.

Sos pomidorowy z pomidorów z puszki

  • 1 puszka krojonych pomidorów – 400 g
  • 1 łyżka suszonego oregano i bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta ostrej papryki
  • sól/pieprz
  1. Pomidory z puszki przelać do garnka. Dodać oregano, bazylię, ostrą paprykę, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Gotować około 10 minut pod przykryciem.
  3. Zblendować sos i doprawić solą oraz pieprzem.
  4. Podawać po ostygnięciu.

Smacznego!

Warzywna przekąska z 3 sosami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *