
Warzywne przekąski z dipem
Warzywne przekąski z dipem sprawdzą się na każdej imprezie. Pokrojone w słupki warzywa i podane w szklankach z sosem na dnie to bardzo zdrowa przekąska.
Przygotowuję się ją bardzo szybko, podaje na zimno, a kolorowe warzywa pięknie wyglądają na stole. W dodatku taką przystawkę można podać na różne sposoby: zmieniając sos lub proporcje podawanych warzyw. Dip do warzyw, który dziś proponuje to: koperkowo-czosnkowy, tzatziki i pomidorowy na ostro.
Warzywne przekąski z dipem
Warzywa pokrojone w 8-10 cm słupki:
- papryka czerwona, zielona lub żółta
- seler naciowy – łodyga
- ogórek
- marchewka
Do szklanki na dnie nałożyć sos, a następnie włożyć pokrojone warzywa
Tak pokrojone warzywa można podać również na talerzu, dodając do nich surowe lub blanszowane różyczki kalafiora lub brokuła, a obok sos w miseczce.
Dipy do warzyw:
Sos koperkowo-czosnkowy
- 1 jogurt naturalny – 250 ml
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- Koperek posiekać i dodać do jogurtu.
- Do sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i wymieszać.
Sos tzatziki
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól/pieprz
- Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Startego ogórka posolić i zostawić na 10 minut, a następnie odcisnąć.
- Wymieszać jogurt z ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą.
- Doprawić sos solą i pieprzem.
Sos pomidorowy z pomidorów z puszki
- puszka krojonych pomidorów – 400 g
- 1 łyżka suszonego oregano i bazylii
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
- szczypta ostrej papryki
- sól/pieprz
- Pomidory z puszki przelać do garnka. Dodać oregano, bazylię, ostrą paprykę, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotować około 10 minut pod przykryciem.
- Zblendować sos i doprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać po ostygnięciu.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na warzywne przekąski z dipem, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

Czekoladowy krem z awokado i banana
Zobacz również

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
3 czerwca 2020
Jesienny obiad, czyli makaron z pieczoną dynią
22 listopada 2020