Przepyszna zupa krem z batatów i marchewki, doprawiona curry, lekko pikantna i rozgrzewająca. Sprawdzi się jako szybki i lekki obiad.
Wegańska zupa krem z batatów i marchewki
Składniki:
2 średnie bataty
1 marchewka
1 cebula
szczypta soli/pieprzu
1 łyżeczka curry
1 litr wody
oliwa z oliwek
do podania: feta, natka pietruszki, nasiona słonecznika, nachosy
Przygotowanie:
Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę – cebulę w mniejszą, a marchewkę i batata w większą.
Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć cebulkę. Następnie dodać pozostałe warzywa i chwilę podsmażyć, dodać szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę curry.
Dolać wodę, wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Gdy warzywa się ugotują zmiksować wszystko na gładki krem za pomocą blendera. Nałożyć porcję zupy na talerz i skropić oliwą z oliwek. Do zupy można również dodać posiekanej natki pietruszki oraz pokrojonej w kostkę fety (oczywiście w wersji wegańskiej dodajemy ser wegański, albo pomijamy ten dodatek:))
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się pomysł na zupę z batatów i marchewki, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:
2 komentarze
Magda
Pysznie, piękny kolor, bardzo energetyczny 🙂
Patrycja Reszko
Chętnie bym zjadła!