Pomysł na obiad

Wegańska zupa krem z batatów i marchewki

Przepyszna zupa krem z batatów i marchewki, doprawiona curry, lekko pikantna i rozgrzewająca. Sprawdzi się jako szybki i lekki obiad.

Zupa krem z batata i marchewki.

Wegańska zupa krem z batatów i marchewki

Składniki:
  • 2 średnie bataty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • szczypta soli/pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 litr wody
  • oliwa z oliwek
  • do podania: feta, natka pietruszki, nasiona słonecznika, nachosy
Przygotowanie:
  1. Warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę – cebulę w mniejszą, a marchewkę i batata w większą.
  2. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć cebulkę. Następnie dodać pozostałe warzywa i chwilę podsmażyć, dodać szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę curry.
  3. Dolać wodę, wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Gdy warzywa się ugotują zmiksować wszystko na gładki krem za pomocą blendera. Nałożyć porcję zupy na talerz i skropić oliwą z oliwek. Do zupy można również dodać posiekanej natki pietruszki oraz pokrojonej w kostkę fety (oczywiście w wersji wegańskiej dodajemy ser wegański, albo pomijamy ten dodatek:))

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się pomysł na zupę z batatów i marchewki, to z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *