Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym.
Dania Głowne

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

Składniki

  • 1 cebula
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 500 g mięsa mielonego
  • sól/ pieprz

sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól/ gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Sos beszamelowy: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko i cały czas mieszając gotować sos kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
  2. Ziemniaki, marchewkę i cukinię obrać i pokroić w plasterki.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso i usmażyć.
  4. Ziemniaki i marchewkę włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez 5 minut (licząc od czasu kiedy woda zacznie wrzeć). Wodę odlać.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek sosu beszamelowego i go rozprowadzić.
  6. Nałożyć połowę ziemniaków z marchewką, następnie położyć plasterki cukinii, posolić, dołożyć mięso z cebulą. Wlać kilka łyżek sosu beszamelowego i rozprowadzić go po całym mięsie. Wyłożyć kolejną warstwę: ziemniaki z marchewką, potem cukinie, posolić. Warzywa polać pozostałą częścią sosu beszamelowego.
  7. Piec 45-60 min w temperaturze 180 stopni.

 

Smacznego !

 

Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *