
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
2 listopada 2018
Smaczna zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami. Świetne połączenie smaków, bardzo polecam 🙂
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Składniki:
- 1 cebula
- 500g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1/2 cukinii
- 500 g mięsa mielonego
- sól/ pieprz
sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- sól/ gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Sos beszamelowy: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko i cały czas mieszając gotować sos kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
- Ziemniaki, marchewkę i cukinię obrać i pokroić w plasterki.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso i usmażyć.
- Ziemniaki i marchewkę włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez 5 minut (licząc od czasu kiedy woda zacznie wrzeć). Wodę odlać.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek sosu beszamelowego i go rozprowadzić.
- Nałożyć połowę ziemniaków z marchewką, następnie położyć plasterki cukinii, posolić, dołożyć mięso z cebulą. Wlać kilka łyżek sosu beszamelowego i rozprowadzić go po całym mięsie. Wyłożyć kolejną warstwę: ziemniaki z marchewką, potem cukinie, posolić. Warzywa polać pozostałą częścią sosu beszamelowego.
- Piec 45-60 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !

Nowsze
Placuszki jabłkowo-gruszkowe
Zobacz również

Makaron ze szpinakiem i serem feta
26 sierpnia 2020
Pieczona owsianka szarlotkowa
6 stycznia 2021