
Zdrowy chlebek bananowy
Chlebek bananowy, czyli pyszne, słodkie ciasto. W dodatku z płatkami owsianymi i z mąki pełnoziarnistej. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga miksera oraz czasu poświęconego na wyrastanie. I właśnie dlatego ten zdrowy chlebek bananowy jest idealny dla zabieganych i zapracowanych miłośników słodyczy. Wystarczy połączyć ze sobą w jednej misce mokre składniki, a w drugiej suche. Przelewamy mokre składniki do suchych, dokładnie mieszamy. Od razu przekładamy masę do keksówki i do piekarnika. W rezultacie po 30 minutach możemy się cieszyć z gotowego wypieku, który w dodatku pięknie pachnie bananami. Z pewnością Ci zasmakuje, zapraszam 🙂
Zdrowy chlebek bananowy
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki miodu
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- opcjonalnie: orzechy, rodzynki, żurawina
Przygotowanie:
- Banany obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do nich jajka, miód, olej i dokładnie wymieszać.
- W drugiej misce połączyć ze sobą suche składniki: płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Można dodać garść orzechów, rodzynek lub innego dodatku.
- Do suchych składników wlać mokre składniki (banany z jajkami i olejem).
- Dokładnie wymieszać i na koniec gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Smacznego!
Jeśli lubisz słodkie desery, z pewnością zainteresuje Cię przepis na:

Zielone smoothie: jarmuż, szpinak
Zobacz również

Kotlety warzywne z piekarnika – ciecierzyca, brokuł, marchewka.
27 stycznia 2020
Wegańska zupa krem z batatów i marchewki
10 czerwca 2020