Chlebek bananowy.
Desery,  Przekąski,  Śniadania

Zdrowy chlebek bananowy

 

Chlebek bananowy, czyli pyszne, słodkie ciasto. W dodatku z płatkami owsianymi i z mąki pełnoziarnistej. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga miksera oraz czasu poświęconego na wyrastanie.  Wystarczy połączyć ze sobą w jednej misce mokre składniki, a w drugiej suche. Przelewamy mokre składniki do suchych, dokładnie mieszamy. Od razu przekładamy masę do keksówki i do piekarnika. Po 30 minutach możemy się cieszyć z gotowego wypieku, który w dodatku pięknie pachnie bananami.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: orzechy, rodzynki, żurawina

Przygotowanie

  1. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do nich jajka, miód, olej i dokładnie wymieszać.
  2. W drugiej misce połączyć ze sobą suche składniki: płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Można dodać garść orzechów, rodzynek lub innego dodatku.
  3. Do suchych składników wlać mokre składniki (banany z jajkami i olejem).
  4. Dokładnie wymieszać i gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *