
Zielone naleśniki, czyli szpinakowe szaleństwo
13 września 2018
Zielone naleśniki o pięknym kolorze i neutralnym smaku. Dodatek szpinaku nie jest wyczuwalny, a zmienia tradycyjne naleśniki w niecodzienne danie. Można je podawać z dowolnym farszem: na słodko z twarogiem lub dżemem oraz równie dobrze będą smakować na słono np. z wędzonym łososiem i serem feta.
Zielone naleśniki, czyli szpinakowe szaleństwo
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 100 g liści świeżego szpinaku
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Umyty szpinak przełożyć do miski, dolać pól szklanki mleka i zmiksować blenderem przez dłuższą chwilę.
- Dodać pozostałe składniki, zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
- Patelnię posmarować tłuszczem. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z obydwu stron.
Smacznego!

Poprzedni
Koktajl z natki pietruszki i jabłka

Nowsze
Czekoladowy budyń jaglany
Zobacz również

Koktajl bananowo-orzechowy z płatkami owsianymi
4 grudnia 2019
Smoothie z awokado i banana
4 lutego 2019