Zielone naleśniki ze szpinakiem
Pomysł na obiad

Zielone naleśniki, czyli szpinakowe szaleństwo

Zielone naleśniki o pięknym kolorze i neutralnym smaku. Dodatek szpinaku nie jest wyczuwalny, a zmienia tradycyjne naleśniki w niecodzienne danie. Można je podawać z dowolnym farszem: na słodko z twarogiem lub dżemem oraz równie dobrze będą smakować na słono np. z wędzonym łososiem i serem feta.

Zielone naleśniki ze szpiankiem

Zielone naleśniki, czyli szpinakowe szaleństwo

Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Umyty szpinak przełożyć do miski, dolać pól szklanki mleka i zmiksować blenderem przez dłuższą chwilę.
  2. Dodać pozostałe składniki, zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
  3. Patelnię posmarować tłuszczem. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z obydwu stron.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *