Zupa gulaszowa z indyka.
Ulubione,  Zupy

Zupa gulaszowa z indyka

W chłodne dni nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca, sycąca zupa i taka właśnie jest zupa gulaszowa. Prosta w przygotowaniu oraz pyszna, a najlepiej smakuje podana na ciepło. Ta w wersji z mięsa z indyka z dużą ilością warzyw.

Składniki:
  • 400 g mięsa na gulasz z indyka
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz/sól
Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką papryki czerwonej.
  2. Podsmażyć mięso na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
  3. Cebulę, paprykę oraz cukinię pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Całość chwilę przesmażyć (aż cebula się zeszkli), dodać pomidory w puszce i zalać 1 szklanką wody. Gdy woda się zagotuje, przemieszać i przelać wszystko do garnka.
  4. Dolać 0,75 litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotować 30 minut.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy, doprawić solą i pieprzem, gotować około 20 minut. Podawać na ciepło.

Smacznego!

Zupa gulaszowa z indyka.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *