W chłodne dni nie ma nic lepszego niż
rozgrzewająca, sycąca zupa i taka właśnie jest zupa gulaszowa.
Prosta w przygotowaniu oraz pyszna, a najlepiej smakuje podana na
ciepło. Ta w wersji z mięsa z indyka z dużą ilością warzyw.
Zupa gulaszowa z indyka
Składniki:
400 g mięsa na gulasz z indyka
3 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1/2 cukinii
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
pieprz/sól
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką papryki czerwonej.
Podsmażyć mięso na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
Cebulę, paprykę oraz cukinię pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Całość chwilę przesmażyć (aż cebula się zeszkli), dodać pomidory w puszce i zalać 1 szklanką wody. Gdy woda się zagotuje, przemieszać i przelać wszystko do garnka.
Dolać 0,75 litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotować 30 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy, doprawić solą i pieprzem, gotować około 20 minut. Podawać na ciepło.
2 komentarze
Katarzyna
Lubię takie zupy 🙂
Marzynia Mamcia
Wspaniała zupa! ja też ostatnio często gotuję z indyczyny, bo mamy co prawda własny drób, ale zostały juz tylko kury – nioski 🙁