Zupa krem z ciecierzycy.
Pomysł na obiad

Zupa krem z ciecierzycy

Pyszna i prosta w wykonaniu, zupa krem z ciecierzycy, podana z groszkiem ptysiowym oraz pestkami słonecznika.

Zupa krem z ciecierzycy.

Zupa krem z ciecierzycy

Składniki:
  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól/pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 750 ml wody
  • dodatkowo: groszek ptysiowy, pestki słonecznika
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zalać litrem wody i odstawić na 12 godzin.
  2. Po tym czasie przepłukać ziarna i zalać 750 ml wody. Gotować ciecierzycę przez godzinę.
  3. Dodać marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz sól i pieprz. Gotować około 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i gotować jeszcze przez 5 minut.
  4. Zblendować zupę na gładki krem. Dolać wody jeśli zupa jest za gęsta.
  5. Doprawić do smaku i podawać z wybranymi dodatkami.

Smacznego!

 

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *