
Zupa krem z ciecierzycy
29 października 2018
Pyszna i prosta w wykonaniu, zupa krem z ciecierzycy, podana z groszkiem ptysiowym oraz pestkami słonecznika.
Zupa krem z ciecierzycy
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej ciecierzycy
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól/pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 750 ml wody
- dodatkowo: groszek ptysiowy, pestki słonecznika
Przygotowanie:
- Ciecierzycę zalać litrem wody i odstawić na 12 godzin.
- Po tym czasie przepłukać ziarna i zalać 750 ml wody. Gotować ciecierzycę przez godzinę.
- Dodać marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz sól i pieprz. Gotować około 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i gotować jeszcze przez 5 minut.
- Zblendować zupę na gładki krem. Dolać wody jeśli zupa jest za gęsta.
- Doprawić do smaku i podawać z wybranymi dodatkami.
Smacznego!
Zobacz również

Banany w czekoladzie na zimno
24 marca 2020
Makaron ze świeżym szpinakiem, pomidorami oraz mięsem mielonym
13 grudnia 2018
2 komentarze
Agnieszka
Lubię, zwłaszcza w chłodniejsze jesienne dni. 🙂
Patrycja Reszko
W postaci kremu jeszcze nie robiłam 🙂