Zupa krem z dyni.
Zupy

Zupa krem z dyni

Krem z dyni z dodatkiem ziemniaków to szybki i mało wymagający, ale pyszny pomysł na obiad. Rozgrzewający posiłek sprawdzi się w zimne jesienne dni.

Pestki, które zostały po wydrążeniu dyni można uprażyć w piekarniku – będzie to doskonała przekąska lub dodatek do zup, kanapek czy sałatek.

Składniki

  • około 700 g dyni (bez skórki)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 750 ml wody
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

  1. Dynie obrać ze skórki, wyjąć pestki, pokroić na kawałki.
  2. Zalać dynie i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki wodą. Dodać szczyptę soli, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  3. Gotować około 30 minut.
  4. Zblendować zupę na gładki krem. Podawać z grzankami i natką pietruszki.

Smacznego!

Zupa krem z dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *