Zupa tajska. Zielone curry z kurczakiem i warzywami.
Pomysł na obiad

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem

Rozgrzewające, sycące danie, czyli zupa tajska z kurczakiem i makaronem – idealne na tą porę roku. Pasta curry dodaje pikantności, wiec trzeba z nią uważać, 1-2 łyżeczki w zupełności wystarczą. Dodatek mleczka kokosowego nada zupie delikatności.

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem. Zielona pasta curry.

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem

Składniki:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 cukinii
  • garść szpinaku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 100g makaronu ryżowego
  • starta skórka z limonki
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Po chwili dodać pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka, dodać sos sojowy i wymieszać.
  3. Podczas, gdy kurczak się smaży pokroić w kostkę cukinię, czerwoną paprykę w paseczki, świeży szpinak posiekać i wszystko dodać do mięsa.
  4. Całość chwilę podsmażyć, a następnie dodać zieloną pastę curry, mleko kokosowe i 1,5 szklanki wody oraz startą skórkę z limonki. Gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzucić makaron do gorącej wody (wody nie solić ), pozostawić na około 5 minut i odcedzić, przelać zimną wodą.
  6. Podać w miseczce makaron z sosem z patelni i warzywami, na koniec posypać pokrojoną w drobne plasterki papryczką chilli.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na zielone curry, z pewnością zaciekawi Cię przepis na:

komentarzy 8

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *